Palvelut

Tarjoamme laskenta- ja konsultointipalvelua yksittäisiin tapauksiin sekä pitkäaikaisiin tuotekehitysprojekteihin. Asiakaskohtaisilla ohjelmilla ja koulutuksella tehostamme työtäsi.

 

Tekninen laskenta ja konsultointi

Prototyypit ja mittaukset kuluttavat resursseja. Simulointi mahdollistaa tuotteen tarkastelun ilman fyysisiä prototyyppejä ja antaa mittauksia yksityiskohtaisempaa tietoa.

Virtauslaskenta (CFD) on pähkinänkuoressa virtuaalinen mittaustilanne. Fyysisestä mittaustilanteesta (pistemäiset mitta-anturit) poiketen se antaa tuloksena tarkasteltavan rakenteen virtaus-, paine-, turbulenssi- ja pyörteisyyskentät koko valitusta laskenta-alueesta. Virtauslaskennan hyödyksi voidaan siis lukea pistemäisten arvojen asemesta virtauksien yksityiskohtaisempi havainnointi ja rakenteen kehityskohteiden helpompi hahmottaminen.

Matemaattisen optimoinnin avulla voidaan löytää monimutkaisenkin tuotteen/prosessin paras ratkaisu. Mikäli halutaan vielä huomioida toisena kriteerinä esimerkiksi kustannus, suoritetaan monitavoitteinen optimointi. Tällöin useampaa kriteeriä (esimerkiksi hyötysuhde ja kustannus) parannetaan samanaikaisesti, ja lopputuloksena saadaan joukko parhaita mahdollisia kompromissipisteitä (Pareto-optimaaliset pisteet), joista päätöksentekijä valitsee tilanteeseen sopivimman.

Mittauksien valmistelussa tärkeimmät vaiheet ovat suunnittelu, mitattavan ongelman ymmärtäminen, mittalaitteiden kalibrointi ja tulosten analysointi. Mittaustilanteessa tärkeää on huolellisuus ja kärsivällisyys sekä itse mittauksien tarkka dokumentointi. Mittausten jälkeen monesti on yllättävää, että kun mittaustulokset on saatu, varsinainen työ, että mitä on mitattu vasta alkaa. Usein mittausten vaatima analyysi tarvitsee taustalle monimutkaisen laskentamallin, jolla selvitetään mittausten fysikaalisen prosessin välttämättömät välitulokset, joita mitta-anturit eivät rekisteröi. Myös mittausvirheen arviointi on osa ammattimaista mittaus- ja analyysiprosessia.

FoamLab tarjoaa seuraavia laskenta- ja konsultointipalveluja

  • Virtauslaskenta (CFD ja analyyttinen)

  • Lämmönsiirron mallinnus

  • Palamisen mallinnus

  • Matemaattinen optimointi (Yksi- ja monitavoitteinen)

  • Mittauksien konsultointi ja mittausdatan käsittely

Laskentaohjelmat asiakaskohtaisesti

Teemme asiakaskohtaisia laskentaohjelmia esimerkiksi tilanteisiin, joissa kaupalliset ohjelmat eivät mahdollista tuotteen laskennallista tarkastelua halutulla tavalla. Ohjelman käyttöliittymä voi olla graafinen tai Excel-pohjainen.

Ohjelman avulla mitoitat tuotteesi nopeasti. Voit lisäksi hyödyntää optimointimoduulia, jolla teet tuotteestasi parhaan mahdollisen. Piirtomoduulilla piirrät automaattisesti PDF- tai CAD-kuvan tuotteestasi. Tulosten raportointimoduulin avulla teet esimerkiksi tarjouksen laskennan pohjalta nappia painamalla.

FoamLab tarjoaa seuraavia ohjelmistoratkaisuja

  • Laskenta ja optimointi graafisella käyttöliittymällä

  • Excel työkalut

  • Automatisointityökalut

    • PDF-lomakkeet

    • CAD-mallit

    • Kuvien piirto

Koulutus
 

Virtauksien ja lämmönsiirron koulutus sopii suunnittelijoille ja myyjille. Koulutus räätälöidään tapauskohtaisesti toiveidesi mukaisesti.

"Huomattava etu on ollut ymmärtää lämmönsiirtoa. Koulutuksen perusteella teimme heti suunnittelupalaverissa omasta mielestämme fiksuja ratkaisuja tuotteeseemme". Jouni Helppolainen, toimitusjohtaja Wasenco Oy.

Säästämme vuosittain useita kymmeniä tuhansia käyttämällä avoimen lähdekoodin ohjelmia. Ohjelmien asennus ja alkukäyttö on kuitenkin haastavampaa kuin vastaavilla kaupallisilla ohjelmilla. Perehdytämme sinut ohjelmien sujuvaan käyttöön.

FoamLab tarjoaa seuraavia koulutuspalveluja

  • Virtausdynamiikka, lämmönsiirto ja polttotekniikka

  • Avoimen lähdekoodin ohjelmien perehdytys ja käyttö

    • OpenFOAM (CFD)

    • Elmer (FEM)

    • FreeCAD, Salome ja ParaView

 

FoamLabin päätyökalut

Käytämme avoimen lähdekoodin ohjelmia, jolloin meidän ei tarvitse lisätä ohjelmistokuluja laskutushintoihin.

OpenFOAM

CFD-ratkaisukirjasto, joka soveltuu monipuolisesti erilaisten virtaustilanteiden mallintamiseen.

Elmer

FEM-ohjelma, joka soveltuu esimerkiksi lämmönjohtumisen ja säteilylämmönsiirron laskentaan.

Python

Monipuolinen ohjelmointikieli, jota käytämme analyyttiseen laskentaan ja matemaattiseen optimointiin. Pythonilla teemme myös suurimman osan asiakaskohtaisista laskentaohjelmista.

freecad, salome, paraview ja Blender

CAD-työkalujamme ovat pääasiassa FreeCAD ja Salome. Laskentatuloksien visualisoinnissa käytössämme ovat ParaView ja Blender.